Site Loader
Syrop z kwiatów czarnego bzu - jak go przygotować

Stosowanie lecznicze występujących w naturze substancji jest niesamowicie ważne dla zdrowia. Medycyna naturalna nierzadko sprawia, że można uporać się z wieloma dolegliwościami w sposób nieingerujący zbytnio w pracę organizmu, tak jak robią to nowoczesne farmaceutyki. Z tego powodu dosłownie każdy zielarz zna roślinę, którą jest czarny bez. Jak przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu i dlaczego warto?

Czarny bez to roślina występująca na terenie całej Polski w postaci dzikich krzewów. W niektórych przypadkach może być wysoka nawet na 3 metry. Z jednej strony liście owego bzu są jasne, z drugiej ciemne. Okres kwitnienia ma miejsce najczęściej w czerwcu. Krzew ten jest doceniany głównie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jest to związane z ciekawym składem, który jest bogaty chociażby we flawonoidy posiadające antyzapalne działanie. Dochodzi do tego pobudzanie organizmu do oddawania moczu, wzmocnienie ścian i naczyń komórkowych i działanie rozkurczowe. Czarny bez posiada także wiele witamin, szczególnie z grupy B. Nie brakuje w nim oczywiście witaminy C. Dzięki temu procesy metaboliczne lepiej działają, zwiększa się też odporność.

Syrop z kwiatów czarnego bzu posiada świetne właściwości sprawdzające się podczas domowych kuracji przeziębienia i grypy. Za sprawą tej substancji z organizmu usuwają się toksyny. Polepsza się również odkrztuszanie. Kwiaty czarnego bzu pozytywnie działają na układ krążenia oraz obniżają poziom cukru we krwi. Do tego syrop jest w pełni bezpieczny dla dzieci oraz kobiet ciężarnych. Trzeba pamiętać, że owoców z czarnego bzu ani kwiatów nie powinno się spożywać w surowej postaci.

Sposób przygotowania – syrop z kwiatów czarnego bzu

Receptura tego specyfiku jest wyjątkowo prosta. Wystarczą do tego:

  • 1 litr wody
  • 0,5 litra miodu
  • 70 skupisk kwiatów czarnego bzu

Przed przygotowaniem syropu należy zająć się kwiatami. Konieczne jest wycięcie z nich łodyg oraz ogonków. Kolejnym krokiem jest zalanie ich owym litrem wody (wrzącej). Następnie trzeba poczekać do wystudzenia. Kiedy wywar będzie miał temperaturę pokojową, to należy umieścić go w lodówce i pozostawić na dobę. Następnego dnia kwiaty powinno się przecedzić przez sito lub szmatkę, a później dodać miód i zagotować. Kiedy ów miód rozpuści się, to można przelać syrop do słoików i pasteryzować je przez 15 minut. Oczywiście, weganie i inne osoby stroniące od miodu mogą wykorzystać zwyczajny cukier (wtedy najlepiej dodać do wywaru około kilogram), jednak ten jest o wiele bardziej szkodliwy dla organizmu. Ów miód sam w sobie posiada także dobre właściwości, dlatego w przypadku grypy sprawdzi się idealnie.

Trzeba przy tym zaznaczyć, że nie powinno się przesadzać z ilością takiego specyfiku. Syrop z kwiatów czarnego bzu należy przyswajać około 3-4 razy dziennie, po łyżeczce. Należy też pamiętać o fakcie, iż ów syrop posiada silne właściwości wykrztuśne, a z tego powodu lepiej nie brać go o późnych porach, ponieważ kaszel przeszkodzi w zaśnięciu.

Polecamy także serwis:

Termedia

Post Author: Autor